Kişisel blog, kişilerin duygu ve düşüncelerini dış dünyaya aktardıkları özel alanlardır. Özel alan oldukları için bir konuya veya sınırlı bir fikre sahip olmayabilirler. Genellikle, neredeyse her konu hakkında yazılabilirler. Eğer bir fikriniz varsa ve bunu dünyaya duyurmak istiyorsanız kişisel blog açabilirsiniz. Sizinle blog dünyasını ve blog yazarlarını biraz inceleyelim mi?
Bloglar, günümüzde daha çok iş ve gelir kapısı olarak görülmektedir. Bankalardan dijital pazarlama uzmanlarına, yazılımcılardan tasarımcılara kadar herkesin genellikle iş ve dolayısıyla kazanç kapısı olarak kullandığı mecralardır. Günümüzde kişisel olarak devam ettirilen bloglar ise sürekliliği sağlayamamak konusunda büyük sıkıntılar çekmektedir. Çünkü, kazancı olmayan bir işi sürekli olarak yapmak ciddi bir tutku gerektirebilir. Elbette bu tutku ile yoluna devam eden yüzlerce blog yazarı var. Bu yazımızda blog dünyasına dair genel bir bakış açısı yansıtmaya çalışacağız. Bu arada dili böyle kullanınca çok kurumsal oluyor, değil mi? 🙂
Not: Fotoğraf bana aittir. İnstagram ve pexels üzerinde daha fazlasını bulabilirsiniz.
Kişisel Bloglar Ne İçin Kullanılır?
Bloglar, genel ve özel amaçla kullanılabilir. Günümüzde bankaların blogları da her konuda içerik üretmektedir. Ticari firmalar, sürekli olarak yazılı ve görsel mesajlarını bloglar aracılığıyla insanlara duyurulabilmektedir. Peki, kişisel bloglar neden kullanılır? İşte bu soru özünde binlerce farklı cevap barındırabilir. Çünkü, kişisel blogları yazan bireylerin dünyaları farklı farklıdır. Eğer içinizde bulunan ses susmuyorsa, siz de yazabilirsiniz. Kullanım amacı kişiye göre değişebilmektedir. Dolayısıyla kişisel bloglar herhangi bir amaçla açılabilir. Yalnızca açmak ve yazmak istemeniz bile yeterlidir.
Blogların ilk popüler olduğu yıllarda blog yazmak ciddi bir ayrıcalıktı. O yılları hayal meyal hatırlıyorum. Herkes iç dünyasını internet dünyasına aktarıyordu. O dönemlerde blog yazarları ciddi ödüllerle destekleniyordu. Blog Ödülleri için yarışan binlerce farklı blog yazarı vardı. Ödüller ise insanları bir amaca bağlıyordu. Yazmak için bir neden sunuyordu. Böylelikle insanlar yazmaya teşvik ediliyordu. Günümüzde de bunlar yapılıyor. Ancak, diğer sosyal medya siteleri blogların yerini almışa benziyor. Hızlı tüketim kalıpları, twitter ve instagram gibi sitelere blogculuğu kaydırmış olabilir.
Konumuza yani bloglara dönelim. Yıllar ilerledikçe blogların görevini yerine getiren siteler ortaya çıkmaya başladı. Bunların başında ise twitter geliyor. Aslında twitter neredeyse bütün toplumu blog yazarı yaptı. Ancak bu blog yazarlığı mikroydu. Mikro blog alanında yapılan çalışmalar aslında insanların blog dünyasına karşı oldukça ilgili tavrını ortaya çıkardı. Burada benim fikrim şu yönde: Aslında insanlar blog yazmak istiyor. Ancak blog ile uğraşmak çok zor bir olay. Kullandığınız sistemin bakımını ve güvenliğini yapmaya kadar giden geniş bir alan… Bir alan adı aldığınız zaman mükemmel bir blog sahibi olmuyorsunuz. Her gün yeniliklere açık olmalısınız. Bütün dünyayı ve alanızda bulunan gelişmeleri yakından takip etmeyi gerektiriyor.
Blog yazarlığı özünde ciddi bir emek gerektiriyor. Bu nedenle, blog açmak tarım ile uğraşmak gibidir. Bütün sene emek verirsiniz ancak ürün bile alamayabilirsiniz. Çünkü, şartlar sizi bir yerlere taşımayabilir. Tarım alanında doğal koşulların önemini biliyorsunuz. Blogculuk alanında da birçok farklı faktör bulunmaktadır. Bu faktörler yerine gelirse blog siteniz bir yerlere gelebilir. Ancak bu şartları sağlamak için ciddi eğitim süreçlerini atlatmanız gerekebilir. Günümüzde özellikle arama motorunun anladığı dili bilmek buna en güzel örnektir. Kullanıcıyı ve arama motorlarını küstürmeyen içerikler üretebilirseniz önünüz yine açık olabilir. Elbette bu durum ise ticari blogların sıklıkla yaptığı bir olaydır. Kişisel bloglar oyunu kurallarına göre oynamak istediği zaman kendi ziyaretçilerini kaybedebiliyor.
Kişisel bloglar, uzun vadede ciddi bir tutkunun eseri olmalıdır. Çünkü, bu yolda gösterilen emek ile başka işlerde rahatlıkla başarılı olunabilir. Öyleyse bu olay işten öte bir durum olmalıdır. İnsanların paylaşma gereksinimi nedeniyle yazılıyor olabilirler. Peki, neden artık eskisi gibi yazılmıyorlar? Yoksa yerlerini ticari bloglara mı kaptırdılar? Rekabette yenildiler mi? Bu soruların cevaplarını arayan biriyim. Hatta “bloglar öldü mü?” diye soracak kadar blogları önemseyen biriyim. Bu işi hem kişisel hem de ticari olarak yapıyorum. O nedenle iş üzerine ciddi bir deneyimim oluşmaya başladı. İlk bloğumu 2006-2007 senelerinde blogspot üzerinden açmış biriyim. Bunu neden söylüyorum? Çünkü, blogların popüler olduğu dönemleri yaşadım. İçinde bulunduğumuz zamanlarda ise ilginin farklı mecralara kaydığını görebiliyorum.
Bloglar, bir dönem için TRT’de yayınlanan Arkası Yarın programı gibiydi. Hatırlıyor musunuz? Bizden büyükler sürekli olarak bizlere bu programları anlatmıştı. Bir yazıyı ve bir fikri, yavaş yavaş tüketmenin hazzını almış insanlarız. Şimdilerde ise her şey çok hızlı tüketiliyor. Bloglar ise emek istiyor. Tarıma benzettiğimi söylemiştim. Tarım alanında da ciddi bir emek kaybı var. Çünkü, insanlar artık değmediğini düşünebiliyor. Ancak bu işten keyif alanlar işi zevkle yapıyor. Kişisel blog olayı da tam olarak böyle.
Kişisel Blog Örnekleri Nelerdir?
Örneklerini görmek için arama motorlarına kişisel blog yazmayı elbette biliyorsunuz. Bu arama sonucunda önünüze çıkan blogları incelediğinizde örneklerini rahatlıkla görebilirsiniz. Ancak takip etme sürecinde bağ kurduğunuz insanları seçmeniz doğal olacaktır. Bunları ise sizlere tek tek iletmenin doğru olmadığına inananlardanım. Burada sizlere bir liste sunmayacağım.
Kişisel blog örnekleri, genellikle bir blog yazarını takip etmek ile başlar. Bloğun altına gelen yorumlarda onlarca blog yazarının sitesini ise rahatlıkla bulabilirsiniz. Birinden diğerine geçerken zamanın nasıl aktığını hissedemeyebilirsiniz. Şimdi üzerinde bulunduğunuz kişisel blog da buna örnektir. Örnek arıyorsanız işte size bir örnek! Onlarca örnek arıyorsanız popüler bir blog yazarını bulmasınız. Onun altına gelen yorumlarda birçok farklı bireyin blogu olduğunu görebilirsiniz. Benim ise günlük olarak okuduğum onlarca farklı blog var. Bunları listelemeyi de düşünebilirim.
Kişisel Blog Yazarlarını Nerede Bulabiliriz?
Tek tek ve kişiye özel bir liste sunmayacağım. Buna rağmen, birçok blog yazarının bulunduğu sitelere birkaç örnek verebilirim. Örneğin; hive.blog bunlardan biri. Dünya çapında birçok blog yazarının bir arada bulunmasını sağlıyor. Ayrıca orada yazılanlar oylanırsa ufak bir miktarda coin veriyor. Platform olarak tamamında gezinebilirsiniz. Hive.blog trend üzerinde gezinerek popüler Türkçe yazıları bulabilirsiniz.
Blogspot ise en eski blog hizmeti sunan sitelerden biridir. Burada binlerce ve hatta on binlerce kişisel blog örneği bulunabilir. Google gibi arama motorlarına yalnızca blogspot kelimesi yazılarak dahi binlerce örneği bulunabilir. Bunların en ünlüleri ise listeleme yapan bloglar üzerinde bulunabilir. O bloglara ulaşma için ise en iyi bloglar kelimesini aratabilirsiniz. Diğer yandan, Altın Örümcek web ödüllerine de bakabilirsiniz. Site üzerinde en iyi websitesinden en iyi bloglara kadar listeleme yapılıyor. Jüri tarafından değerlendirilmesi açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Son yıllarda, kalite sitelerin ise genellikle ticari kökenli olduğunu görüyoruz. Bütçe ve ekip farkını ise rahatlıkla söyleyebiliriz. Kişisel blogların neden uzun vadeli yürütülemediğini de bu sonuçlardan çıkarabiliriz. Çünkü, kalitenin ortaya çıkması için hem yazılım hem de içerik boyutu olduğunu söyleyebiliriz. Kişisel bloglarda ise genellikle bir taraf aksayabiliyor. Bunlar tam olduğunda ise arama motoru optimizasyonu sorunu olabiliyor. Dolayısıyla başarının tek kişilik bir olay olmadığını söyleyebiliriz. Başarı, daha çok ekip işi… Tutku ve kalp ise kişisel blogdan yana.
Kişisel Blog Nasıl Açılır?
Blogspot, hive.blog, wordpress gibi sistemler üzerinden ücretsiz biçimde blog açabilirsiniz. İlk defa blog açacaksanız büyük yatırımlar yapmanıza hiç gerek yoktur. Bu siteler üzerinde birazcık gezinmeniz halinde 5 dakika içerisinde bir blog sahibi olabilirsiniz. Ancak bloğun içini nasıl dolduracağınız ise daha büyük bir sorun olacaktır. Giriş aşamasında denemek amacıyla ücretsiz blog açmanızı tavsiye edebilirim. Ücretli ve etkili bir site yapmak için ise daha net bir amacınızın olması gerekebilir. Bu konuda sorularınız varsa içerik ve yazılım alanında hizmet sunduğumu da belirtmeliyim. İletişim bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz.
Yorum bölümünden ilgiyle takip ettiğiniz özgün blogları yazabilirseniz onları da ziyarete gidebiliriz. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim 🙂
Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
Geçenlerde değerli bir blogcu arkadaş beni en enteresan kişisel bloglar arasında göstermişti. Ben uzun yıllardır blog yazarım aslında ancak SEO vs. veya diğer ince ayarlara dikkat etmeden. Bizimkisi bir hobi sadece. Ticârî bir beklentimiz yok. 🙂
Anıl
İnsan ırkı olarak doğadan kopuşumuzla birlikte kendi doğamızdan da kopmuş olduk. 2021 yılı itibari ile Blogculuk da buna evrildi. İşin içerisine gelir girdiği anda ve seo gibi parametlere uymak gerektiğinde, yazılarımızı belirli bir algoritmanın sevdiği tarza göre yazım serbestisinden daralım göstermiş oluyoruz. Bu, bizlerin özgünlüğünü tırpanlıyor bence. Hayırlısı diyelim .
İçimde Kalacağına
Merhaba, “başarı daha çok ekip işi” demişsiniz ya buna katılmamak elde değil. Bende de “tutku ve kalp kişisel blog”lardan yana. Blog yazmak gerçekten de zor, emek ve çok yönlü beceriler isteyen bir iş. Yazı birçok konuyu toparlamış. Elinize sağlık.
Yıldız Tozuvar
“Blog açmak tarımla uğraşmak gibidir”
Ne güzel söylemişsiniz 🙂
Mevlüt
Kişisel blog açmak gerçekten çok sabır isteyen ve ince çizgide yürüyen bir olay. Son birkaç yıldır insanların kişisel kavramı çok fazla değiştiği için nadiren kaliteli blog siteleri görebiliyoruz. Blog terimi ilk hayatımıza girdiğinde insanların duygu, düşünce ve şahsi birikimleri üzerineydi. Şimdi ise gerçekten birkaç kişisel blog kaldı. İnsanları teşvik eden şey azaldığı ve sosyal medya sitelerinin arttığı bir dönemde umuyorum eski blog trendi geri döner.
Murat Aktaş
Güzel bir değinim olmuş. sabır ve istikrar gerektiren bir olay kişisel blog açıp ilgilenmek. kişisel blog sahibleri Sabır edip istikrardan ödün vermeyerek başarılı olabileceğine inanıyorum.