Hayatın karmaşıklığına farklı bir bakış açısı getiren eserleri ile tanınan Amerikalı düşünür ve yazar Henry David Thoreau’nun “Azaltın, Sadeleştirin, Basitleştirin” kitabı son dönemlerde oldukça dikkat çekiyor. Yazarın aforizmalarının bir araya getirilmesiyle oluşan kitap, hayatın basit hale getirilmesiyle elde edilebilecek kazançlar üzerine okuyucularını düşündürmeyi başarıyor. Yaşamın ağır meşgalelerinde adeta boğulan insanoğluna çareyi anlamlı bir basitlikte sunan Thoreau, döneminin çok ötesinde de bu fikirleri ile yaşamaya devam ediyor.
‘AZALTIN, SADELEŞTİRİN, BASİTLEŞTİRİN’ KİTABININ KONUSU NEDİR?
Henry David Thoreau‘nun aforizmaları da özellikle son dönemlerde rağbet görme seviyesini oldukça arttırdı. Teknolojik gelişmelerle birlikte çok fazla modernleşen dünyada insanlar birçok nimete, kolaylığa ve imkana kavuştu. Erişilen nokta kişinin aklını tatmin etmeyi başarsa da ruhunu yalnızlaştırmaktan başka bir sonuç getirmedi. Bu yalnızlık beraberinde psikolojik rahatsızlıklar dahil çok sayıda sorunu getirdi. Konu üzerinde çok sayıda bilim insanı ve düşünür kafa yormaya başladı. Doyumsuzlaşan ve tatmin olma niteliğini kaybeden insanlara modern kentleşmenin içerisinde bir çözüm sunmaktan aciz kaldılar. Ortaya çıkan karmaşada kaybolmak yerine o karmaşayı ortadan kaldırmanın yollarını arayan insanlar Thoreau’nun aforizmalarında kendilerine iyi gelen duyguların olduğunun farkına vardılar. Ulvi bir basitlik, nitelikli bir sadelik ve tatminkar bir azaltma ile meydana çıkan ruh doygunluğu insanlara çıkış yolunu göstermeyi başardı. Sonuç olarak; “Azaltın, Sadeleştirin, Basitleştirin” ortaya çıktı.
HENRY DAVİD THOREAU’DAN AFORİZMALAR
Ülkemizde de 1. baskısı 2019 yılında Zeplin Yayınevi tarafından Ferhat Çıkrıkçı’nın çevirisi ile yayınlanan “Azaltın, Sadeleştirin, Basitleştirin” kitabı oldukça ilgi görüyor. İşte Henry David Thoreau’nun aforizmalarından bazıları:
“Az şeye sahip olanın, sahibi de az olur.”
“Sevginin daha fazla sevgiden başka ilacı yoktur.”
“Hayatımız detaylarla mahvoluyor. Sadeleştirmeliyiz.”
“Tutkularınızdan ve hayallerinizden vazgeçmeyin. Eğer vazgeçerseniz, bedeniniz bu dünyada var
olsa da yaşamınız son bulur.”“Yaşanabilir bir dünyada olmadıktan sonra, güzel bir eve sahip olmak neye yarar.”
“Basitleştir, basitleştir. Günde üç öğün yemek yerine, gerekirse bir tane ye, 100 tabak yerine 5
tane kullan, diğer ihtiyaçlarını da aynı oranda azalt.”“Eğer bir insan günün yarısını çok sevdiği koruluklarda geçirirse, kendisinin bir serseri yerine konması tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ama aynı adam bütün gününü spekülasyon yaparak geçirir ve ağaçları kökünden kazıyıp doğayı bir kele benzetirse, o zaman çalışkan ve müteşebbis bir iş adamı olarak takdir edilir.”
Azaltın Sadeleştirin Basitleştirin!
Thoreau, zengin olmasına rağmen azaltmanın sadeleştirmenin ve basitleştirmenin önemini kavramıştı. Ülkemizde daha çok satış kaynaklı ilgi çekici başlık atılan, ancak içeriği boş olan birçok kitap olabilir. Bu kitabı onlarla karşılaştırmamak gerektiğine inanıyorum. Thoreau, çok önemli bir düşünür! Düşüncelerini süzgeçten geçirerek hayatımıza uygulayabiliriz. Aylaklıktan çıkarlarımıza, yatırımdan dostluğa, hedeflerimizden kendimize kadar gidebilmiştir. Yalnızca oturarak, bizim zihnimizi harekete geçirebilmeyi başarmıştır. Bu nedenle, önemli bir isim olduğuna inanıyorum.
Aylak aylak dolaşmak büyük bir sanattır. (Ferhan Şensoy’un Boşgezen ve Kalfası dizisini hatırlatıyor.)
Berrak bir zihin olmadan güzelliği kavrayamazsınız.
Hiçbir çıkardan faydalanmamak en büyük çıkardır.
Yatırımınız sadelik ve mutluluk olsun.
İşinize, sözünüze, dostunuza karşı dürüst olun.
Dostluk dili kelimelerden değil, anlamlardan oluşur.
Bir amaç ciddiye alınan bir hayaldir.
Kendinizi her gün tamamen yenileyin.
Şehir hayatı, milyonlarca insanın birlikte yalnız yaşamasıdır.
İnsanlar eşyasının eşyası durumuna gelmiş durumda.
Olaylar, koşullar ve benzeri şeylerin temeli bizdedir. Ektiğimiz tohumlardan filizlenirler.
Hayatınızı basitleştirin. Önemsiz olan şeyler için çabalayarak yıllarınızı boşa harcamayın. Malı mülkü kendinize yük edinmeyin. İhtiyaçlarınızı ve isteklerinizi basit tutun ve elinizdekinin keyfini çıkarın. Arkanıza bakarak, geçmişi kafaya takarak huzurunuzu bozmayın. Anı yaşayın. Basit olun!
Hayallerinizden ve arzularınızdan vazgeçmeyin. Öyle yapmanız durumunda varlığınızı devam ettiriyor olabilirsiniz ama yaşamayı bırakmış olursunuz.
Sadelik sadelik sadelik! İki ya da üç derdiniz olsun, yüz ya da bin değil; uğraştığınız meselelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmesin.
Meşgul olabilirsiniz. Karıncalar da meşgul. Asıl soru şu: Neyle meşgulüz?
“Azaltın, Sadeleştirin, Basitleştirin,” isimli Henry David Thoreau’nun kitabından alınmıştır. Amacımız daha geniş kitlelere yayılmasıdır. “Söz ucuz, tecrübe pahalı ve aksiyon bedava” diyerek anlamlı yaşayanı ve anlamı yüceltmek istiyoruz.
Henry David Thoreau’nun bütün aforizmalarını buraya tek tek yazmaktan keyif alırdım. Ancak, telife girebileceğini düşünüyorum. Tanıtım gibi bir blog yazısı olsun. Fiyatı da çok ucuz bir kitaptır. Kahve içerken birkaç sayfa okursanız gündelik hayatın stresinden uzaklaşırsınız. Deneyin ve görün!
“Thoreau kimdir?“, nerede ve ne için yaşamıştır diyorsanız diğer yazılarımı okuyabilirsiniz.
No Responses