Alexa rank, internet siteleri için önemli bir göstergedir. İstatistiki açıdan anlamlı veriler sunmaktadır. Eğer manipüle edilmiyorsa çok önemli sonuçları bizlere verir. Örneğin; bir web sitesinde ne kadar vakit geçirildiğini öğrenmemizi sağlar. Bir web sitesinin, ülkesinde kaçıncı sırada olduğunu gösterir. Örnek olarak kendi web sitenizden yola çıkabilirsiniz. Eğer yazdığınızda bir sonuç çıkıyorsa, milyon veya bin civarında bir değer görünecektir. Bu değer, web sitenize gelen trafiğin ortalama değeridir.
Alexa rank, tek başına büyük sonuçlar ifade etmez. Özellikle ücretsiz kullanımda çok az bilgi veriyor gibi görünebilir. Ancak, aslında önemli değerleri bizlere sunmaktadır. Farklı ülkelerde farklı sıralamaları bizlere sunduğu da gözden geçirilmelidir. Örneğin; Türkiye’nin en çok girilen blog sitesi, dünyanın en çok girilen blog sitesinden geride yer almalıdır. Mantıken, dünya hiti daha yüksek olacağı için bizim yerel sitelerimiz daha az hit alıyor olmalıdır. Ancak, bu ayrımlar bizi doğru değerlendirmelere götürebilir. Alexa ranking, bir web sitesinin genel trafiğini yorumlamak açısından ise bazı fikirleri bize sunacaktır. Alexa rank trafiğine bakarak ortalama hit ve ortalama sitede geçirilen süreyi biraz araştırarak bulabiliriz. Elbette, bu veriyi ne yapmak istediğinize göre araştırmalarınızı derinleştirebilirsiniz.
Alexa Rank Neden Takip Edilir?
Kısaca, genel bir istatistik merkezidir. Birçok web sitesinin verisini barındırır. Dünya çapında en çok girilen web sitelerini, son kullanıcı için sıralar. Ücretli versiyonu da vardır. Alexa, İstatistiki verileri toplayan ve gerekli yerlere sunan özel bir girişimdir. Türkiye’de en çok neyin ilgi çektiğini kısa bir sorgulama ile bulmamızı sağlar. Aynı durumu, dünya üzerinde bulunan her ülke için yapılabilir. Örneğin; ülkemizde haber siteleri çok büyük ilgi ve hit çekmektedir. Bunu rahatça görmemizi ve buna uygun senaryolar geliştirmemizi sağlar. Bu nedenle, bir web sitesi açmayı düşünen birey, tercihini haber sitesinden yana kullanabilir. Burada, geliştirdiğim mantık en genel biçimidir.
Alexa rank, bizlere en çok okunan blogları da gösterebilir. Bu açıdan baktığımızda, en çok okunan blogların hangileri olduğunu görebiliriz. Onların neden okuduğunu da inceleyebiliriz. Bu senaryoda ise farklı planlar geliştirebiliriz. Alexa, sunduğu verilerle ortama bir ışık verebilir. Bu ışığı değerlendirmek ise bireylere kalmıştır. Neye ihtiyacınız varsa, istatistik size onları gösterebilir.
Alexa Rank Önemli Midir?
Genel bilgilerle bizi aydınlatan alexa rank, özel alana indiğimizde bir miktar değersizleşebilir. Çünkü, verileri manipüle eden kişiler olabilir. Verilere uzaktan bakıldığında görülen ile gerçek olan aynı olmayabilir. Bu nedenle, verilerin iyi sorgulanması gerekebilir. Örneğin; Türkiye’nin orta sıralarında bulunan en çok girilen sitelerin neden okunduğunu sorgulanabilir. Burada, verileri inceleyen gözlerin bakışı da çok önemlidir. Alexa rank, genel itibariyle önemlidir. Ancak, sağlıksız verilerin sağlıklı verileriden ayrıştırılması gerekebilir. Örneğin; Türkiye’nin en çok girilen web sitesi benim sitem olsaydı saçma olurdu. Ancak, Türkiye’nin en çok girilen ilk 5 bin sitesi arasına girme imkânım ise bulunabilir. Bu benim ana hedeflerimden biridir.
Sonuç olarak alexa rank önemlidir. Bir web sitesinin genel trafiğini alarak bize fikirler verir. Google ile denizcakmak.com arasında büyük farklılıklar olması çok doğaldır. Bu tarz incelemeler yapıldığında çok anlamlı verileri bize sunar. Örneğin; en çok okunan haber sitelerini kıyaslarken müthiş derecede önemlidir. Buna bakarak, firmalar reklam vereceği sitelerin sıralamasını değiştirebilir. Daha önce de belirttiğim gibi, verileri nasıl kullanılacağı bireylerin bakış açısına göre değişmektedir.
Alexa Rank Sorgulaması Nasıl Yapılır?
En basiti ise alexa ranking sorgulamasıdır. Alexa.com site info bağlantısı altından alexa rank sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
Verilerin düşük miktarda manipülasyona açık olduğunu söylemekle birlikte, en büyük siteler arasında bu durumun olmayacağına inananlardanım. Örneğin; dünyanın en çok girilen ilk 500 sitesi aşağı yukarı alexa’nın belirttiği gibidir? Bu araştırmaya da ‘the top 500 sites on the web‘ üzerinden ulaşılabilir. Alexa, en çok girilen siteleri birçok açıdan sıralamaktadır. Sitelerde geçirilen ortalama süre, günlük ziyaretçilerin gezindiği sayfa sayısı, web sitelerin sahip olduğu bağlantı sayısı vb. verileri ücretsiz biçimde sunmaktadır. Daha derin bir araştırma için, ücretli üyelik gerekmektedir. Dünya çapında en çok girilen ilk 16 web sitesi ise aşağıdaki gibidir.
Sıralama ise hiç şaşırtıcı değildir. Google, facebook, youtube, wikipedia, amazon gibi siteler dünya çapında bilinmektedir. Muhtemelen birçoğunu kullanıyoruz. Çin kaynaklı web siteleri ise, nüfusa oranladığımızda listeye girmiş olabilirler. Çünkü, veriler çok açık ve nettir. Kısacası, alexa ranking bizlere, web sitelerine dair birçok veri sunmaktadır. Kendi web sitelerinizi de alexa ranking ile sorgulayabilirsiniz.
Nazmi
Eskisi kadar itibar edilmiyor, şimdi “da-pa” değerlerine bakılıyor. dönem dönem popülaritesi olan şeyler diye düşünüyorum. bir zamanlar google’ın pagerank sistemi vardı o gitti alexa moda oldu, şimdi de moz rank.
Deniz ÇAKMAK
Elbette hocam, daha az bakılıyor. Ancak, manipüle edilmediği sürece çok anlamlı bir değer olduğunu biliyoruz. Özellikle bir web sitesinde ne kadar süre geçirildiğine dair daha anlamlı verileri son kullanıcıya ücretsiz biçimde sunan çok az yer var. Sonuç olarak, yerine göre anlamlı olabilmektedir. Özellikle en çok girilen siteler ve sitede geçirilen sürelere odaklanabiliriz. Bu arada, Türkiye’nin en çok okunan bloğu olma hedefim var. Bakalım, gelecek aylarda nerelerde yer alacağım? bunu da oradan takip ediyor olacağım 🙂
Değerli görüşünüz için teşekkür ederim.
Saygılarımla
Yusuf
Günümüzde oldukça popüler hale gelen sitelerden birisi Alexa, artık site satışlarında bile bir kriter haline geldi.
Deniz ÇAKMAK
Yerine göre elbette anlamlı sonuçlar veriyor. Bir web sitesine dair hiçbir verisi olmayan birey açısından baktığımızı varsayalım. Ücretsiz biçimde birçok bilgi elde edebilir. Günümüzde bunu yapan çok az yer bulunmaktadır. Anahtar kelime, sanıyorum ‘ücretsiz’ olacak. Diğer yandan, para vererek daha önemli birçok veriye rahatlıkla ulaşılabilir.