Blog yazmak, bahçe sahibi olmak gibi özel bir histir. Bireyi farklı diyarlarda gezdirirken üretmenin keyfini yaşatır. Kişisel blog ise bir kişinin dünyasını herkese aktarması girişimidir. Kısacası, kişisel blog (bireysel blog), yazarın dünya ile buluşturmak istediklerini bloğu aracılığıyla herkese aktarmasıdır. Öyleyse “kişisel blog ne demek?” sorusunu biraz daha açalım mı?
Kişisel Blog Ne Demektir?
Kişisel ve bireysel kavramlarının bir miktar farklılık içerdiğiniz elbette biliyoruz. Ancak, bu yazımızda kişisel ile bireysel arasında pek fark yokmuş gibi anlatacağım. Çünkü, blogculuk aşamasında ufak kelime farklılıklarının pek de önemi olmuyor. Kişisel ile bireysel, biog açısından neredeyse aynı anlamlara gelir.
Kişisel blog, bir kişinin yazmak istediklerini bloğu aracılığıyla belirli bir kitleye duyurması girişimidir. Birey yazmaya karar verir ve düzenli biçimde yazılarını internete aktarır. Aktarma işlemini de genellikle takma isim veya kendi adı soyadı ile yapar. Bu aşamada belirli takipçi kitlesi oluşur ve onlarla seviyeli bir samimi ilişki kurulur. Bu aşamada bireysel blog takip edilmeye başlanır. Bazen güldürür, bazen hüzünlendirir ve neredeyse hayat gibi bir durum alır.
Blog, bir duygu aktarma biçimidir. Anlık yazılan kitap gibi de diyebiliriz. Birileri anlık düşüncelerini aktarır ve başkaları takip eder. Ayrıca, takipçilerin blogları da vardır. Evden eve ziyaret gibi herkesin blogları okunur ve yorumlanır. Bu arada, bireylerin (kişilerin) mutluluğu artar. Çünkü, yazmak ve daha ötesinde bulunan okunmak harika bir histir.
Örneğin; Deniz Çakmak düzenli olarak blog yazıyor diyelim. Burada gördüğünüz bütün yazılar, kişisel blog. yazılarına bir örnektir. Öyleyse burası kişisel blog örnekleri kapsamında incelenebilir. Kişisel blog ne demek sorunuzu bütün bloğu inceleyerek cevaplandırabilirsiniz. Ben burada, kendi adımla kendi düşüncelerimi dünyaya aktarıyorum. Değerli bireyler tarafından okunmak ise beni çok mutlu ediyor. Okurlarımıza da saygılarımı sunuyorum 🙂
Kişisel Blog Ne işe Yarar?
Kişisel blog, öncelikle kişinin adımı ile başlar. Dünyaya aktarmak istedikleri olan kişi, blog açarak bir girişimde bulunur. Kişisel blog aracılığıyla duygularını dünyaya aktararak bir fayda sağlayacağını düşünen kişi, önemli bir adım atarak blog açar veya açmayı bilmiyorsa bir bilene danışarak blog açtırır. Bu işlemi de bilmiyorsanız hakkında detaylı bir yazı hazırlayabilirim. Yorum bölümünden belirtmeniz veya e-posta göndermeniz benim için yeterlidir.
Kişisel blog, dünyayı daha yaşanabilir kılar. Bu nedenle, milyonlarca insan instagram kullanıyor. Bu nedenle, milyonlarca insan twitter ve facebook kullanıyor. Buralarda da aslında blogculuk yapılıyor. Ancak, orada bulunan insanların birçoğu kimi zaman farkında olamıyor. Örneğin; twitter özünde bir blog sitesidir. Yalnızca daha az ile konunun özünü aydınlatmaya yönelik bir mikro blog girişimidir. Aslında günümüzde milyonlarca ve hatta milyarlarca blogcu var! Ancak, kendi adlarına özel bir blog sitesi açmadıkları için kendilerini blogcu olarak görmüyor olabilirler. Özünde ise bloğun mantığı aynıdır. Öz olarak yazıya dayanan bloglar, fotoğraflarla ve videolarla süslenmektedirler.
Bloglar, günümüzde ise anlık hikâyelerle taçlanmışlardır. İnsanlar artık hiçbir şeyi kaçırmadan hızlıca hareket etmek istemektedir. Arkadaşlarının anlık görüntülerini de merak etmektedir. Özel Blogculuk ise bu nedenle bir miktar kan kaybetmiş gibi görünmektedir. Örneğin; saatlerce yazdığı yazıyı insanlara aktarmak yerine twitter ile yazmak, milyonlarca insana daha kolay gelmektedir. Bu nedenle, blogculuk bir miktar yön değiştirmektedir. Özünde ikisi de blogculuktur. Ancak, hızlı blogculuk diyebileceğimiz twitter ve instagram gibi siteler, piyasada olmadıkları dönemde çok önemli bir yerde olan emek yoğun blogculuğu geride bıraktılar.
Artık kendi adımızla kendi sitelerimizi açmak, acayip bir emek ve zaman gerektiriyor. Oysa twitter ve instagram ise hazır biçimde bize sunuluyor. Bu nedenle, instagram blog gibi kullanmak ön plana çıkmaktadır. İnstagramı kişisel blog yapma üzerine birçok yazı bulunmaktadır. Elbette, orada da büyük emek yatıyor. Ancak, en azından bir web sitesinin sorumluluğu alınmıyor. Bu noktada, yeni nesil blogculuk çekici duruma geliyor.
İnstagramda Kişisel Blog Ne demek?
İnstagram gibi büyük sitelerin blog yazarlığını kapsayan yönleri olduğunu daha önceden belirtmiştik. Youtube blogcuları vlogger yaparak kendine çekmeyi başardı. Twitter, blog yazarlarını daha az karakter kullandırarak ve daha kısa ve daha çok yazdırmaya çalışarak başarıya ulaştı. İnstagram’da benzer biçimde adımlar attı. Görsel ile blog yazılarını birleştirerek çok önemli kazanımlar elde etti. Bunu da açık biçimde belirtmelerini sağladı.
Kendi alanında ilerleyen bireysel bir yazarı, belirtilen isimle niteleyerek kendilerini belli etme imkânı tanıdı. İnstagram, profesyonel hesaplarla detaylı bilgi paylaştığı için bu adımı attı.Örneğin; bir bireysel blogcuya başlığımızda belirtilen niteliğe sunarak kendilerini iyi hissetmelerini sağladı. Buna ek olarak, onlarla bazı istatistikleri paylaştı. Hangi paylaşımlarının ilgi çektiğini, hangi saatte ve hangi gün atılan içeriklerin olumlu karşılık aldığını görmelerini sağladı. Bu adım, bireysel blog yazarlarını da oraya itti. Örneğin; bir kişisel blogcuya ‘kişisel blog’ adını almayı açtı.Çünkü, blogcular oraya doğru ilerledi.
Şimdi burada blog yazdığımı biliyorsunuz. Bu yaptığım işlemi, instagram için yapsaydım kendime o isimlerden birini alabilirdim. Profesyonel olarak instagram hesabı kullanarak daha detaylı bilgiler edinebilirdim. Gerekli verilerden yola çıkarak daha güzel paylaşımlar yapabilirdim. İşte bu noktada, veriler önem kazanıyor. Alexa rank hakkında bir yazı yazmıştım. Hatırladınız mı? O firmanın ücretli sunduğu birçok veriyi, kişisel instagram hesabınızı profesyonel hesap yaparak ücretsiz biçimde alabilirsiniz. Kendi instagram blogunuz hakkında önemli adımlar atmanızı sağlayabileceği için çok önemli bir adım olacaktır. Bu nedenle, instagramda kişisel blog, profesyonel verilerden faydalanmak isteyen blogcuların sığınağıdır.
Kişisel Blog Neden Takip Edilir?
Kişisel blog, hayata dair birçok veri içerir. Aynı durum, kitaplarda da görülür. Kitapları niye okursanız, kişi blogları da o nedenle takip edebilirsiniz. Çünkü, yazarın deneyimlerinden faydalanmak isteyebilirsiniz. Gün içerisinde bir miktar dinlenmek isteyebilirsiniz. Başkalarının gözünden dünyayı görmek isteyebilirsiniz. Bireysel blog, bu gibi nedenlerle takip edilebilir. Bunlara ek olarak, sorunlarınızı çözen birçok blog yazarı da olabilir. Yeni aldığınız ürüne dair özgün içerik sunan bireysel bloglar olabilir. Kısacası, birçok nedenle blogları takip edebilirsiniz. Burada kilit nokta, takipçinin bakış açısıdır.
Kişisel blog, bir kişinin kendi adı veya kendi mahlasını kullanarak yazılar yayınlamasına dayanır. Son olarak, milyonlarca blog yazarı olduğunu belirterek konumuzu sonlandıralım. Dünya çapında milyonlarca blogcu, kendi yazılarının önemli olduğunu düşünerek dünyaya değer katmayı amaçlamaktadır. Eğer söyleyeceğiniz yeni sözler varsa, blog açmak için hiç beklemeyin! Bir takipçiniz şimdiden hazır… Bireysel blogları takip etmeye bayılırım.
Yıldız Tozuvar
Yine güzel bir yazı, faydalı bilgiler ve değerli yorumlarla dolu! Merak etmeden geçemiyorum bloglar eski popülerliğine kavuşur mu bir gün yeniden? Vlogların şimdi çektiği kadar ilgi çeker mi, ne dersiniz?
Deniz ÇAKMAK
Ben yazının değerinin daima olacağına inanıyorum. Bloglar muhtemelen daima olacak. Özellikle Bill Gates’i takip etmeye çalışıyorum. Bana göre, o yazdığı sürece devam edecek 🙂
Blogların popülerliğinin yükseldiğini düşünmekteyim. Çünkü, birçok firma artık blog yazıyor. Web sitesi üzerinden iletişim kurmaya dikkat ediyor. Ek olarak, özgün yazılar özgün videolar ile süslenebilir. Özgün tasarımlar ve özgün fotoğraflardan oluşan bloglar popüler olabilir. Ben inanıyorum. Olabilir. Teşekkür ederim katkılarınız için.