Hayatımda sertifikalara hiç önem vermedim. Birçok farklı alanda aldığım hâlde bundan hiç bahsetmedim. Ancak neden bahsetmediğim sorulunca bunu anladım. Şuradan şu eğitimi aldım diyen bir kişiye bundan neden bahsettiğini sordum. O benden farklı düşünüyordu. Eğer ilgi alanlarımı söylersem, kendimi daha iyi tanıtmış olurum diye düşünüyordu. Oysa ben pek kendimden bahsetmeyi seven biri değildim. İki farklı bakış açısına sahiptik.
Habitat eğitimlerinde bulunan bir sertifikadan bahsedildiğinde şunu görmüştüm: Ben verilen bütün eğitimlere katılmıştım. Hatta hepsine dair sertifikalarım vardı. Zaten katılan ve dinleyen herkese sertifika veriliyordu. Hatta yapılan her yeni etkinlik için mesaj geliyordu ve hepsine katılıyordum. Örneğin; 19 şubat 2024 tarihinde Şirket ve Marka Tescili eğitimine katıldım. Bunu farklı bulduğum için katıldım. Bildiklerimin üzerine neler ekleyebilirim diye düşündüm. Önceden yapılan bütün etkinliklere katılmıştım. Bütün sertifikaları almıştım. Özellikle reklamcılık, girişimcilik ve dijital pazarlama üzerine muhteşem bilgiler edinmiştim. O konuda habitat derneğine çok teşekkür ediyorum.
Aldığımız Sertifikalardan Bahsetmemiz Reklam mıdır?
Bir arkadaşım ile internet üzerine konuşurken çok farklı fikirler edindim. Başka bir eğitim üzerine konuşurken şunu gördüm: Ben onu 2018 yılında almıştım. 2018 yılında web siteleri ve SEO üzerine bir eğitime katılmıştım. Sonucunda sertifika almıştım. Eğitim çevrimiçiydi. Eğitimler Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından destekleniyordu. Adı ise Bilgeiş idi. ODTÜ tarafından düzenlenen bilgeis eğitimleriydi. SEO ve başka bazı alanlarda sertifikalarım bulunuyordu. Ancak bundan hiç bahsetmemiştim. Neden bahsetmiyorsun sorusunu ise önceden düşünmemiştim. Aldığımız sertifikaların ne olduğunun ne önemi var ki? Benim düşüncem bu yöndeydi. Liderlik, SEO, Dijital pazarlama ve diğerleri… Fransızca, İngilizce, web site tasarımları eğitimleri ve diğerleri… Gerçekten önemli miydi? Ben bunların hepsini birkaç yıl boyunca sürdürmüştüm. Ancak bu bana göre hayatın doğal akışında olması gerekendi. Ben zaten sürekli olarak eğitimlere katılan biriyim. Ancak bunlardan bahsetme gereği duymamıştım. Bahsetmem gerekiyormuş onu 2024 yılında öğrendim 🙂
Sabancı’nın bir sözü vardı. Ben bunu hiç unutmam. Anlamı şuydu: Her şey hakkında bir şey, bir şey hakkında her şeyi bilmek gerektiğiydi. Çünkü, her şey hakkında bir şey bilen insan diğerleriyle rahat biçimde iletişim kurabilirdi.
Özünde kendimde onu gördüm: Aslında yaşam için gerekli bazı değerleri öğrenmek istiyordum. Neden okuyorum ve neden ders çalışıyorum? Neden yapılan sunumlara katılıyorum? Neden kendimi daha değerli kılmak istiyorum? Neden Neden Neden? Özünde bazı nedenlerin peşinde koştuğumu gördüm. Yıllık belirli bir kitap okuma hedefim var. Kendimi daha değerli hissetmek için alınacak bazı sertifikalar var. Ancak kendilerinden bahsedilmeyecek bile. Muhtemelen unuttuğum sertifikalar olacak. İenstitü gibi. Özünde ne olmak istediğimi buldum. Onun için çalıştığımı gördüm. Aldığım sertifikaların birçoğunu kendim bile unutuyorum. Çünkü, benim için önemli olan ulaşmak isteğim yer.
Yeni edindiğim bir arkadaşım bana unutamayacağım bir söz söyledi: Eğer kendinden bahsedersen bazı insanlar seni rakip olarak görür ve engellemeye çalışır. Oysa bazı insanlar seni dost olarak görür ve destekler dedi. Biz ikincilerini bulmak için kendimizden bahsediyoruz, dedi. Senin aldığın ve unuttuğun 30-40 sertifikanın senin için bir önemi olmayabilir. Ancak kendini anlatmalısın dedi. Devir böyle! 2024 böyle bir yıl olmalı. 2017-2020 yılları arasında belki 50 sertifika aldın. Ancak bundan bahsetmiyorsan kimsenin umrunda olmaz. Ancak insanlar bunu özgeçmişlerine yazıyor biliyor musun dedi. Bilmiyordum. Öğrenmiş oldum.
Bu yazım, Şirket ve Marka Tescili eğitimine katıldığım an aklıma geldi. Çoğu zaman ayda 3-4 sertifika alıyorum. Ama bunlardan hiç kimseye bahsetmiyorum. Öyleyse bunun ne önemi var ki? Sen daha iyi bir gelecek için sertifika almıyor musun? Evet, kendim için alıyorum. Ancak bahsetmek reklama girebilir diye düşünüyorum. O nedenle bahsetmeyi pek mantıklı görmemiştim. Ancak samimi arkadaşımın sözü ile bunu birleştirince bahsetmek gerektiğini gördüm.
Şimdiye kadar;
ODTÜ Bilgeiş,
İenstitü,
Habitat Derneği,
Google,
Coursera gibi
çeşitli kurumların çeşitli birçok etkinliği üzerinden sertifika edindim. Eğitimlere ve seminerlere katılmak benim için hobi gibi bir olay. Dinlediğim etkinlikler üzerine kitap okumak ise gerçekten en sevdiğim durum. Bu nedenle, insan olma yarışımın hiç bitmeyeceğini gönülden hissediyorum. Zaten İnsan Geleceğini Nasıl Kurar kitabını değerli bulmam nedenim bu! O nedenle, daima aynı insan olacağımı görüyorum. Daima yeni bir şeyler öğrenmeli ve denemeliyiz diye düşünüyorum.
Sonuç olarak, 19 Şubat 2024 tarihinde Habitat eğitimine katıldığım an şunu gördüm: Bütün habitat eğitimlerine katılmıştım ve hepsinden sertifika almıştım. Sertifika almak benim için hobi gibi bir olay. Yeni bilgiler edinmeyi çok seviyorum. En sevdiğim olay ise varlığını unuttuğum sertifikalar almak... Öyleyse Habitat Derneği eğitimlerine katılarak ücretsiz ve değerli bilgiler edinebilirsiniz. Bunu söylemiş olalım.
Eğitim üzerinde aklıma takılan 2 soruyu uzmana yönelttim. Normalde ulaşamadığım bireylere ulaşmak çok değerli bir durum. Benim alan adları ve markalar üzerine çalıştığımı biliyorsunuz. Bu alana bilimsel olarak bir yönelimim var. Bu alanda ufak yatırımlarım bulunuyor. Bu nedenle bazı soruları yönelttim ve tatmin edici cevaplar aldım. Böyle etkinliklerin en güzel yanı, aklımıza takılan soruları en uygun biçimde sorabilmemiz… Pazartesi gününü 1.5 saatlik bir sertifika programı ile bitiriyoruz. Ek olarak, aklımdan bazı soruları sildiği için mutlu ayrılıyorum.
Peki, siz sertifika programlarına katılıyor musunuz? Hangilerine katılıyorsunuz? Sizce başka nelere bakabiliriz? Önerilerinizi dikkate alacağım.
Deniz Çakmak, Bursa
No Responses